ΞΥΠΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ (Jacob's Ladder, 1990)

Μια ταινία τρόμου με μορφή υπερκόσμιου ταξιδιού. Το μεγαλύτερο μέρος της εκτυλίσσεται στον κόσμο των πνευμάτων, που επαναπροσδιορίζεται στον απτό κόσμο της Νέας Υόρκης, εκεί όπου η ψυχή του ετοιμοθάνατου Τζέικομπ Σίνγκερ (Τιμ Ρόμπινς) χάνει το δρόμο της και μπερδεύεται στη φευγαλέα στιγμή πριν το θάνατο. Το ταξίδι του στη μετά θάνατο ζωή εκτείνεται με μια σειρά από βασανιστικά φλας μπακ, με οράματα και αιώνιες αναζητήσεις. Όπως η "Κόλαση του Δάντη", το φιλμ μοιάζει με πτωτική έλικα: όσο η ταινία προχωρά, τα οράματα του Τζέικομπ γίνονται όλο και πιο τρομακτικά.  


Ενώ αρχικά οι δαίμονες μοιάζουν ακαθόριστοι και φευγαλέοι, ή πλανάται η υποψία της ύπαρξής τους, στη συνέχεια ο ήρωας της ταινίας βρίσκεται παγιδευμένος στην κόλαση. Παρά τις τρομακτικές και ανησυχητικές εικόνες της, η ταινία μιλά στο θεατή για τη συμφιλίωση του ανθρώπου με τη ζωή του. Παρουσιάζει με ποιον τρόπο ο Τζέικομπ, ακολουθώντας τα λόγια του φιλοσόφου Μάϊστερ Έκχαρτ, εξαλείφει τις αναμνήσεις του και τους συναισθηματικούς δεσμούς του, για να ελευθερώσει την ψυχή του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ταινια παιδια ειναι φοβερη,αξιζει να την δειτε...Μας λεει οτι ο μονος τροπος να αντιμετωπισουμε τον θανατο, ειναι να τον καταδεχτουμε και να απελευθερωσουμε την ψυχη μας ωστε να φυγουμε ευτυχισμενοι απο αυτη την ζωη...