ΜΩΡΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ (Safety last, 1923)

Αν και τυπικά σκηνοθετημένο από τον Φρεντ Νιουμέγιερ και Σαμ Τέιλορ, κατ'ουσίαν το "Μωρέ κουράγιο", αποτελεί αποκλειστική σύλληψη του ιδιοφυούς διοπτροφόρου κωμικού ηθοποιού Χάρολντ Λόιντ (του σημαντικοτερου κωμικού του βωβού μαζί με τους Μπάστερ Κίτον και Τσάρλι Τσάπλιν), ο οποίος μάλιστα δεν δέχτηκε να τον αντικαταστήσουν κασκαντέρ στις επικίνδυνες σκηνές. Η ιστορία αναφέρεται σε ένα Αμερικανόπουλο που εγκαταλείπει το χωριό του και την αγαπημένη του και φτάνει στην πόλη για να κάνει την τύχη του. 

Η ταινία θεωρείται μεγάλη, επειδή καταφέρνει να πάρει μια συνηθισμένη ιστορία και να την ντύσει με μοναδικό, εξαιρετικά αστείο τρόπο, αποκαλύπτοντας τις υπερβολές της φιλοδοξίας και τις γελοιότητες της σύγχρονης ζωής, μια ταινία που αποθανατίζει εξαιρετικά τον αυξανόμενο τρόμο της ζωής στις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις. 

Το αποκορύφωμα είναι η σκηνή όπου ο Λόιντ, συμμετέχοντας στην προσπάθεια διαφήμησης της εταιρίας, συμφωνεί απρόθυμα να σκαρφαλώσει σε έναν ουρανοξύστη 20 ορόφων για να εγκαταστήσει ένα τεράστιο πανό. Η αργή αναρρίχησή του, όπου αντιμετωπίζει ποντίκια, παράθυρα και ένα αξέχαστο γιαγαντιαίο ρολόι, καταλαμβάνει πάνω από από το ένα τέταρτο του συνολικού χρόνου της ταινίας και αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αστείες σκηνές της βωβής κωμωδίας (δες βίντεο)


Δεν υπάρχουν σχόλια: