ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΝΣ (Being There, 1979)

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γιέρζι Κοσίνσκι, ο οποίος έγραψε και το πολύ "ιδιαίτερο" σενάριο της, η ταινία έχει ως πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλλερς στον ρόλο ενός άδολου κηπουρού (του Τσανς) που όταν πεθαίνει ο πλούσιος εργοδότης του Τσόνι Γκάρντινερ, ο γερουσιαστής Μπέντζαμιν Ραντ και η γυναίκα του, νομίζουν ότι ο Τσανς είναι ο αποθανών κι εκλαμβάνουν τα απλοικά του λόγια ως βαθυστόχαστες παρατηρήσεις πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Ακολουθούν κάποια τραγελαφικά γεγονότα και όταν ο Τσανς βρίσκεται ένα βήμα μόλις πριν την απόκτηση του τίτλου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαφανίζεται ξαφνικά. 

Σε ένα πρώτο επίπεδο η ταινία είναι μία παράλογη φάρσα και ένα σατιρικό σχόλιο για την ανθρώπινη ευπιστία, αλλά υπάρχουν έντονα μεταφυσικά και μυστικιστικά στοιχεία (όπως το συμβολικό όνομα του ήρωα, ή η σκηνή του φινάλε όπου ο Τσανς βαδίζει σαν τον Χριστό επάνω στο νερό), που συνθέτουν ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, ευεπίφορο σε ανεξάντλητες ερμηνείες. Ο άδολος Τσανς κατακτά την Αμερική με τη βλακεία, την απλότητα ή τη σοφία του; Οι άνθρωποι ξεγελιούνται από τα φαινόμενα, ή ο Τσανς τα δημιουργεί; Ούτως ή άλλως πρόκειται για μία έξοχη ταινία
 

4 σχόλια:

Mike είπε...

Ταινιαρα, και ο Sellers, στο κυκνειο ασμα του δινει τη σπουδαιοτερη ερμηνεια της καριερας του σε ενα ρολο κωμικοδραματικο!
Λιγους μηνες μετα το "Being there", και εχοντας κερδισει τη Χρυση Σφαιρα πεθανε απο καρδιακη προσβολη σε ηλικα 54 ετων...

Simply Burgman είπε...

ωωωω,ταινιάρα!!Πολύ πιο βαθιά και ουσιαστική από όσο φαίνεται αρχικά και με ένα τέλος-παζλ!Για τον Σέλλερς δε θα πω τίποτα,δε νομίζω ότι έχω να προσθέσω τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Χθές βράδυ την ξαναείδα. Ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας. Μου αρέσει πολύ ο "ετοιμοθάνατος" Μπέν Ράντ. Διαβάζω ότι η ταινία ήταν όνειρο ζωής για τον Σέλλερς.

Ανταίος είπε...

Μόλις την τελείωσα και οφείλω να πω πως μιλάμε για υπέροχη ταινία με καταπληκτικές ερμηνείες.Κάποια στιγμή μάλιστα νόμιζα πως μύρισα τον ιδρώτα της ερεθισμένης Shirley Maclaine!!!