Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ (The Pledge, 2001)

Ο Τζακ Νίκολσον αρχηγός της τοπικής αστυνομίας κάπου στις μεσοδυτικές πολιτείες της ΗΠΑ αποφασίζει να αναλάβει την τελευταία του υπόθεση πριν συνταξιοδοτηθεί. Να βρει τον βιαστή και δολοφόνο ενός μικρού κοριτσιού πάση θυσία. Αυτήν είναι η υπόσχεση που δίνει στους γονείς του όταν βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να τους ανακοινώσει το τραγικό γεγονός και δεσμεύεται ολοκληρωτικά απ'αυτήν σε σημείο να του γίνει εμμονή.

Με νωχελικούς αφηγηματικούς ρυθμούς ο Sean Penn ξετυλίγει ένα αριστουργηματικό υπαρξιακό θρίλλερ, μελαγχολικό σχόλιο πάνω στο βάρος της ενοχής και της αδήρητης ανάγκης για λύτρωση απ'αυτήν. Όλος ο σχεδιασμός της ζωής του ήρωα οργανώνεται υπό την πίεση αυτού του βάρους, και της υπόσχεσης που έδωσε. Οι καθημερινές "ταπεινές" χαρές  της ζωής υποτάσσονται στον σκοπό αυτόν, αφού αποδεικνύονται ανίκανες να του φέρουν την πολυπόθητη λύτρωση.

Η αμφισβήτηση της ψυχικής ισορροπίας του ήρωα, που φέρνει αριστοτεχνικά κάποια στιγμή στο προσκήνιο ο Sean Penn, εντείνουν το διφορούμενο και αυξάνουν την γοητεία του φιλμ. Στο τέλος σπρώχνει τον ήρωα και του θεατές στο κενό και δίνει στον Νίκολσον την ευκαιρία για μια συνταρακτική ερμηνεία της απόγνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: