M.A.S.H (1972)

Η κωμωδία που έκανε διάσημο τον Άλτμαν, βραβεύτηκε στις Κάννες, έκανε μεγάλη καριέρα, αλλά ευτυχώς δεν παρέσυρε τον σκηνοθέτη σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τα στάνταρντ του Χόλιγουντ, ο οποίος συνέχισε να σκηνοθετεί έτσι αδέσμευτος, μέχρι το τέλος της ζωής του (πέθανε το 2006). Πρόκειται για ένα σατιρικό αντιπολεμικό σχόλιο, με μαύρο χιούμορ, που θυμίζει αδερφούς Μαρξ.

Σε μια περίοδο που η σκιά του πολέμου του Βιετνάμ ήταν βαριά, η αντικαθεστωτική τάση της ταινίας αντανακλούσε το πνεύμα του αντιπολεμικού κινήματος, το οποίο ολοένα και περισότερο έβλεπε την τρέλα του Βιετνάμ ως μαύρη κωμωδία (μολονότι το έργο εκτυλίσσεται στον πόλεμο της Κορέας). Αν και πολλές από τις καινοτομίες της ταινίας μπορεί σήμερα να φαίνονται παλιομοδίτικες, ωστόσο προκάλεσαν σοκ την εποχή που προβλήθηκε. Αυτό που την έκανε ασυνήθιστη για την εποχή της ήταν οι μεγάλες δόσεις αίματος και επιτηδευμένης έλλειψης καλαισθησίας. Οι ερμηνείες όλων είναι εκπληκτικές και το σενάριο πανέξυπνο.

2 σχόλια:

navarino-s είπε...

Φίλε Γιώργο έχεις πιάσει ένα φρενήρη ρυθμό και δεν μας αφήνεις να πάρουμε ανάσα! Σιγά-σιγά παληκάρι μου μη βιάζεσαι βάζεις τόσο ωραίες ταινίες δώσε μας λίγο χρόνο να τις εμπεδώνουμε και το λέω περισσότερο για τους νέους αναγνώστες εγώ γέρασα μέσα σε σκοτεινές αίθουσες αρκεί να σου πω ότι όσες έχεις βάλει τον τελευταίο καιρό τις έχω δει όλες, αλλά θέλει σιγά-σιγά το πράγμα να προλαβαίνω να γράφω κανα σχόλιο και κανένα επιπλέον στοιχείο, οφείλω πάντως ότι έχεις πολύ καλό γούστο και σου βγάζω το καπέλο!

Giorgos Kormikiaris είπε...

Ότι πει ο παλιός!