Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΝΟΗ (Le Deuxieme Souffle, 1966)

Ο Γκουστάβ Μάντα, γνωστός ως Γκυ, δραπετεύει από την φυλακή και πηγαίνει στο Παρίσι για να συναντήσει την παιδική του φίλη και ερωμένη. Αυτήν θα του βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε να αποδράσουν μαζί, για ένα καλύτερο αύριο. Όταν όλα θα είναι έτοιμα θα προταθεί στον Γκυ μία ριψοκίνδυνη "δουλειά", την οποία θα δεχθεί αφού θα του αποφέρει αρκετά χρήματα που έχει ανάγκη. Ανάμεσά τους ένας πανούργος επιθεωρητής που αναζητά τα ίχνη του.

Ένα μνημειώδες αστυνομικό φιλμ του Μελβίλ, από τα σημαντικότερα δείγματα του ευρωπαικού φιλμ νουάρ, που αν και δεν φθάνει - κατά τη γνώμη μου - στο ύψος των μεταγενέστερων έγχρωμων δημιουργιών του ("Le samurai", "Le cercle rouge", "Un Flic"), εντούτοις εσωκλείει πολλά από εκείνα τα στοιχεία, που αποτελούν βασικά συστατικά, στο έργο αυτού του αριστοκράτη του νουάρ. Λάτρη των αμερικάνικων νουάρ, που αναπαράγει και ανασκευάζει δημιουργικά, ξεπερνώντας τα πολλές φορές σε επιδόσεις.

Μελετημένο ντεκουπάζ, ακριβή και στιλιστική σκηνοθεσία, εξαιρετική επιλογή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ο κώδικας της φιλίας και της αξιοπρέπειας, η μοναχικότητα και φυσικά ο φαταλιστικός πεσιμισμός του, που θα αποτρέψει τον Γκυ από μια δεύτερη πνοή, δηλαδή από μια δεύτερη ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: