BLOW UP (1966)

Ο Ντέιβιντ Χέμινγκς, παίζει το ρόλο ενός φωτογράφου στην ελεύθερη κοινωνία του Λονδίνου της δεκαετίας του '60, ο οποίος αντιμετωπίζει τη δραματική πραγματικότητα όταν εμφανίζει μερικές φωτογραφίες που έχει τραβήξει στο πάρκο με θέμα δύο εραστές και που φαίνεται να καταγράφουν ένα φόνο. Οι προσπάθειές του να λύσει το μυστήριο, τον φέρνουν αντιμέτωπο με την απατηλή φύση της δικής του ζωής και έμμεσα της ζωής της γενιάς του. 

Είναι το πρώτο φιλμ του Αντονιόνι στην αγγλική γλώσσα και αποδείχτηκε το πιο επιτυχημένο φιλμ τέχνης που γυρίστηκε ποτέ, φέρνοντας τον σκηνοθέτη στο χώρο του εμπορικού σινεμά, καθώς το είδαν κυρίως χιλιάδες νέοι σε όλον τον κόσμο. Η ταινία χρησιμοποιεί το πλαίσιο ενός μυστηριώδους φόνου, με πινελιές σουρεαλισμού, ως όχημα για να εξετάσει τα φιλοσοφικά θέματα πάνω στην φύση της πραγματικότητας, της ψευδαίσθησης και της προσωπικής αντίληψης. 

Εμβληματική αναζήτηση πάνω στην αλήθεια και το ψέμα, το είναι και το φαίνεσθαι (για την πραγματικότητα που κατασκευάζεται, για το "είναι" που μπορεί να είναι και εναλλακτικό) την τρέλα του swinging London της εποχής και τον ίδιο τον κινηματογράφο, με πολλές αλληγορικές σκηνές και εικόνες (πιο διάσημη η τελευταία - δες βίντεο - για το νόημα της οποίας γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά).


Δεν υπάρχουν σχόλια: