Ο ΝΟΝΟΣ (The Godfather)

Η τρίπτυχη ιστορία του "Νονού", είναι απλά και ξεκάθαρα η καλύτερη γκανγκστερική ταινία που έγινε ποτέ, μια προσαρμογή του μπεστ σέλερ του Μάριο Πούτζο, γύρω από τη Μαφία, που τιμήθηκε με πολλά Όσκαρ. Η ταινία εξετάζει με σαιξπηρικές φιλοδοξίες την φύση της εξουσίας και της διαφθοράς, στο μικρόκοσμο μιας αμερικάνικης οικογένειας ιταλικής καταγωγής. 

Δεν αποτέλεσε μόνο μία τεράστια οικονομική επιτυχία που επέτρεψε το Χόλιγουντ να ξαναβρεί προσωρινά την χαμένη του αίγλη, αλλά και μία έξοχη αλληγορία πάνω στην Αμερική των αρχών του '70, ένας στοχασμός πάνω στην κρίση των αξιών και τη διαβρωτική γοητεία της εξουσίας μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα της Δύσης.


Αντανακλά όσο καμία άλλη ταινία καλύτερα , την κατάσταση και τις ανησυχίες της αμερικάνικης κοινωνίας την εποχή του Νίξον, μέσα απο ένα ολοφάνερο αλληγορικό μύθο, που όλοι είδαν σωστά σαν μια μεταφορική εικόνα της ίδιας της Αμερικής (η Μαφία είναι ένα σώμα οργανωμένο πάνω στο μοντέλο του σύγχρονου καπιταλισμού). Ακριβής σκηνοθεσία, εκφραστική φωτογραφία, συγκλονιστικές ερμηνείες (ιδίως απο τον Μάρλον Μπράντο) και η μυθική πλέον μουσική του Νίνο Ρότα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: