Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ (Night of the Living Dead, 1968)

Δυο αδέλφια , ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, επισκέφτονται τον τάφο της μητέρας τους. Ο αδελφός προσπαθεί να τρομάξει την αδελφή του προσποιούμενος ένα δαίμονα που την κυνηγά. Έτσι ξεκινά μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου του σινεμά, που ανέβασε τον πήχη για το είδος στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ανασύροντας την πλοκή από τις απαρχαιωμένες γοτθικές συμβάσεις του παρελθόντος στο παγερό, ανελέητο φως του παρόντος, και έκανε μόδα τη λέξη "ζόμπι" . 

Με την πραγματιστική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη προσέγγισή της, αγγίζει τα προβλήματα που απασχόλησαν την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '60: πολιτική αναταραχή, ρατσισμός, διάλυση της πυρηνικής οικογένειας, ο φόβος για τον όχλο, κλπ. Μια μελέτη της αποκτήνωσης, που ανατρέπει του ιερούς αμερικανικούς θεσμούς: ένα αγγελικό ξανθό παιδί τρέφεται με το πτώμα της μητέρας του και η Εθνοφρουρά, που σπεύδει ν'αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, σκοτώνει άθελά της τον μοναδικό σώφρονα ήρωα της ταινίας.

Τίποτε δεν είναι δεδομένο, το καλό δεν θριαμβεύει πάντα και το αίσθημα της ανησυχίας εκπέμπεται κατά κύματα. Η δράση απομονώνεται σε κάποια αμερικάνικη επαρχία, φέρνοντας τον τρόμο σε ένα οικείο, γήινο περιβάλλον συνηθισμένης γαλήνης. Το πεσιμιστικό φινάλε σου δίνει το τελειωτικό χτύπημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: