ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (A Clockwork Orange, 1971)

Η πιο αμφιλεγόμενη ταινία του Κιούμπρικ, που γυρίστηκε το 1971, αποσύρθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν τριάντα χρόνια (την απέσυρε ο σκηνοθέτης, διότι φοβήθηκε ότι θα λογοκριθεί, λόγω των κρουσμάτων βίας που έριχναν την ευθύνη στην επιρροή της ταινίας). Επανήλθε τυλιγμένη στο μύθο της, λίγο μετά το θάνατό του. Ήρωας του φιλμ ο Άλεξ, αρχηγός μιας συμμορίας που σκοτώνει το χρόνο της ανάμεσα σε ληστείες, βιασμούς, συλλαμβάνεται για φόνο και σε διάστημα δύο χρόνων θεραπεύεται από την εμμονή του στη βία, κλεισμένος σε μια φυλακή της "κρατικής μηχανής". 

Η κυβέρνηση έχει πετύχει το σκοπό της, ο Άλεξ όμως είναι πιο "χρήσιμος" στο κοινωνικό σύνολο, με την επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά του, που πρέπει να αποκατασταθεί. Πρόκειται για μια επιθετική σάτιρα με την οποία ο σκηνοθέτης επικρίνει το κοινωνικό σύστημα, που ενώ δείχνει να εναντιώνεται στη βία, το ίδιο λειτουργεί με τη βία. Η δύναμη όμως της ταινίας βρίσκεται στην δεξιοτεχνική, γεμάτη έμπνευση και εκφραστικότητα σκηνοθεσία του Κιούμπρικ: 

Έντονη χρήση ευρυγώνιων φακών που δημιουργούν ένα γκροτέσκο θέαμα με την παραμόρφωση που προκαλούν (ιδίως στα γκρο - πλάνα), συμβολική χρήση χρωμάτων (με τα ζεστά χρώματα του κόκκινου και του πορτοκαλί στο πρώτο μισό και τις παγερές αποχρώσεις του μπλε και γκρίζου στο υπόλοιπο), ηχητική μπάντα σε υψηλές εντάσεις (ο σκηνοθέτης ήθελε η ένταση του ήχου να είναι υψηλή ώστε να ενοχληθούν οι θεατές), στυλιζαρισμένες ερμηνείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: