ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ (Nosferatu, 1922)

Αυτό το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα τρόμου του βωβού κινηματογράφου, που έχει επαινεθεί αμέτρητες φορές, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για κάθε ταινία Δράκουλα που ακολούθησε.Ο Μουρνάου δημιουργεί μία καταθλιπτική, τρομακτική ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας μια σειρά από εντυπωσιακές τοποθεσίες και σκηνικά, το παίξιμο του "τέρατος" ανατριχιάζει ακόμα και σήμερα, μια ταινία που επαινήθηκε ιδιαίτερα από τους σουρεαλιστές:  

" Απ'το αρκετά βαρετό μυθιστόρημα του Μπράμ Στόκερ, "Δράκουλας", ο Μουρνάου δημιούργησε τον πιο τρομερό εφιάλτη του κινηματογράφου. Στον πύργο των Καρπαθίων, στις αλέες όπου η δαιμονική άμαξα τρέχει να μας συναντήσει, όπου μακάβριες πομπές παρελαύνουν χωρίς τέλος, μας διαπερνούν τα ανατριχιάσματα του τρόμου. Μόλις ο Χούτερ διασχίσει τη γέφυρα, τα φαντάσματα έρχονται να τον συναντήσουν. Μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε κι αναγκαζόμαστε να υπακούσουμε. Αφού διασχίσουμε τη γέφυρα, θα δεχτούμε κατάστηθα τον παγερό αέρα που πνέει από την μεγάλη φωτιά του υπερπραγματικού" (Άδωνις Κύρου, ηγετική μορφή του σουρεαλιστικού κινήματος ).
 
Ένα καταπληκτικό ριμέικ του Βέρνερ Χέρτσογκ ("Νοσφεράτου, ο δράκουλας της νύχτας") βρήκε τον Κλάους Κίνσκι στο στοιχείο του και πολλές σκηνές παραπέμπουν κατευθείαν στην ταινία του Μουρνάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: