ΑΛΙΕΝ, Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (Alien, 1979)

Επιστρέφοντας στη Γη από ένα ταξίδι ρουτίνας, το κοιμισμένο πλήρωμα του διαστημοπλοίου Νοστρόμο ξυπνά για να εξερευνήσει σήματα κινδύνου από ένα μακρινό πλανήτη και ανακαλύπτει μια αποθήκη γεμάτη από μυστυριώδη αυγά. Ο αστροναύτης Τζον Χερτ, δέχεται την επίθεση ενός πλάσματος και μεταφέρεται στο διαστημόπλοιο, χωρίς να ξέρει ότι μέσα του βρίσκεται ένας εχθρικός εξωγήινος. Αυτό είναι το στόρι μιας από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, υπό τη σκηνοθεσία του Βρετανού Ρίντλεϊ Σκότ (σκηνοθέτη του επίσης δημοφιλούς "Blade runner").

Σ'αυτή τη σύγχρονη, δαπανηρή έκδοση μιας ταινίας, που αποτίει φόρο τιμής σε ένα καθιερωμένο είδος της δεκαετίας του '50, ο Σκοτ προσφέρει μια καταιγιστική σειρά σκηνών με εξαιρετική φωτογραφία και οπτικά εφέ που κέρδισαν το Όσκαρ. Ο Τόμ Σκέριτ και ο Χάρι Ντιν Στάντον, προσφέρουν τη συνηθισμένη αξιόπιστη παρουσία τους, ως ικανός κυβερνήτης και γκρινιάρης μηχανικός αντίστοιχα και ο Τζον Χέρτ προκαλεί το πιο έντονο σοκ της ταινίας, όταν το πλάσμα εκτοξεύεται μέσα στο στομάχι του. 

Ωστόσο η ταινία ανήκει στη Σιγκούρνι Γουίβερ, με την οποία στον ρόλο της αξιωματικού που ενσάρκωσε, παραβίασε τις συνήθειες και τους κανόνες του Χόλιγουντ σχετικά με την θέση της γυναίκας μέσα σε μια ταινία και αποτέλεσε πρότυπο για μια σειρά δυναμικών ηρωίδων που θα ακολουθήσουν αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: