BLADE RUNNER (1982)

Από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγιναν ποτέ, με σενάριο βασισμένο στο βιβλίο του Φίλιπ Ντικ "Τα ρομπότ ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα;" Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Χάρισον Φορντ παίζει έναν πικρόχολο πρώην μπάτσο, που πείθεται να εντοπίσει και να καταστρέψει τα τέσσερα θανατηφόρα ρομπότ που απέδρασαν από διαστημική αποικία, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους στη Γη. 

Τοποθετημένο σε ένα έξοχα σχεδιασμένο μέλλον (νέον, γιγαντοκατασκευές, έντονα γιαπωνέζικα έθνικ), το έργο του Σκοτ διαθέτει ατμόσφαιρα και αισθήματα, στιλ και ερμηνείες, εμβρίθεια και δράση. Η τεχνοτροπία είναι αυτήν του φιλμ νουάρ της δεκαετίας του '40, παρουσιάζοντας έναν άνθρωπο μόνο, σε ένα σκοτεινό, μοναχικό, αρνητικό κόσμο, που αδυνατεί να ελέγξει. 

Η ταινία έγινε δεκτή με ψυχρότητα στην πρώτη προβολή της, αλλά στη συνέχεια απέκτησε διαστάσεις καλτ φιλμ σε όλη τη δεκαετία του '80 και όταν ο Σκοτ παρουσίασε τη δική του εκδοχή το 1992, κριτικοί και κοινό το θεώρησαν αριστούργημα. Οι διαφορές με το πρωτότυπο δεν είναι μεγάλες, αλλά ο Σκοτ πρόσθεσε καινούρια μουσική και ένα πιο σκοτεινό και ικανοποιητικό τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: