ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975)

Βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα του Κεν Κέσι, που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του '60, το έργο αυτό ήταν από τις σπάνιες ταινίες που επαινήθηκαν από τους κριτικούς, εξασφάλισαν εμπορική επιτυχία και σάρωσαν τα Όσκαρ. Μια παραβολή με θέμα τη σύγκρουση ανάμεσα στην εξατομίκευση και την ομαδική συμμόρφωση, που χρησιμοποιούσε τον μικρόκοσμο ενός ασύλου του Όρεγκον στη θέση της σύχρονης αμερικάνικης κοινωνίας.

Το ψυχιατρείο (χώρος διεξαγωγής της δράσης) αποτελεί μεταφορά της Αμερικής, η οποία κάτω από τον άτεγκτο και δήθεν ανθρωπιστικό μηχανισμό, κρύβει μια απάνθρωπη λειτουργία, αφού το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να προσπαθεί να υποτάξει - αντί να αναπτύξει και εκλεπτύνει - κάθε ιδιατερότητα της ανθρώπινης φύσης και να πνίξει κάθε διαφορετική φωνή, που απειλούν την καθεστηκυία τάξη. 

Βλέπουμε την αποχαύνωση που ασκεί η τηλεόραση και τα άλλα μέσα ψυχαγωγίας, την εξάρτηση από τα ηρεμιστικά φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σκληρή πραγματικότητα, την αδυναμία των τροφίμων να αναλάβουν το βάρος της διαχείρησης του εαυτού τους (κάποιοι εξ'αυτών βρίσκονται εκεί εθελούσια, παραδομένοι παθητικά στην ασφάλεια του αυτοματισμού και της συνήθειας του προγράμματος, προκειμένου να γλιτώσουν από το άγχος της ανάληψης των ευθυνών τους, ευελπιστώντας όμως υποσυνείδητα σε κάποιον που θα τους ελευθερώσει) και πολλά άλλα που χαρακτηρίζουν τις δυτικές κοινωνίες που ζούμε. Έξοχος ο Τζακ Νίκολσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: