Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ (The Elephant Man, 1980)

Ο Τζον Μέρικ είναι ένα "τέρας" για τη λονδρέζικη κοινωνία του 1884. Καταδικασμένος από μια σπάνια νόσο η οποία προκαλεί τη σωματική παραμόρφωση, εκτίθεται σ'ένα freak show, μέχρι τη στιγμή που θα πέσει στην αντίληψη ενός επιφανούς γιατρού. Ο σωτήρας του θα τον φέρει σε επαφή με την επιστήμη και τις ανώτερες τάξεις, για να καταλάβει αργότερα ότι καμία πλευρά δεν τον αντιμετωπίζει ως άνθρωπο, παρά μόνο ως αντικείμενο μελέτης και αξιοπερίεργο της φύσης. 


Παραδόξως μία ταινία "ακαδημαικής γραφής" με "συνηθισμένη ιστορία" (και γι'αυτό η πιο βατή της φιλμογραφίας του), από έναν σκηνοθέτη που μας έχει συνηθίσει να κινηματογραφεί τοπία της συνείδησης μάλλον, παρά του κόσμου. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Τζον Μέρικ, ενός εκ'γενετή παραμορφωμένου άντρα, που έζησε και πέθανε στη βικτωριανή Αγγλία, το φιλμ παρουσιάζει μία κλιμάκωση συναισθημάτων ανεπανάληπτη στο σινεμά του Λιντς. 


Αποφεύγοντας επιδέξια την διολίσθηση στο μελόδραμα και με αξιοζήλευτο λυρικό οίστρο ( με αποκορύφωμα το ανεπανάληπτο "happy end", ένα κλείσιμο του ματιού σε όσους μοιράζονται τις μεταφυσικές ανησυχίες του), δημιουργεί ένα σπαραξικάρδιο δράμα, που είναι αδύνατον να μην συγκινήσει κάποιον.




Δεν υπάρχουν σχόλια: