ΒΙΡΙΔΙΑΝΑ (Viridiana, 1961)

Το 1960, ύστερα από 24 χρόνια εξορίας στο Μεξικό, ο Μπουνιουέλ επιστρέφει στη φρανκική Ισπανία για να σκανδαλίσει για άλλη μια φορά τους συμπατριώτες του με το δικό του μοναδικό τρόπο. Η Βιριδιάνα δόκιμη μοναχή, έρχεται να δει το θείο της, έναν γέρο Ισπανό ευγενή, που μένει μόνος μετά το θάνατο της γυναίκας του. Εκείνος την ερωτεύεται, της ζητά να τον παντρευτεί και μετά την άρνησή της, την υπνωτίζει για να την βιάσει. 

Η Βιριδιάνα παρά την έντονη θρησκευτική της πίστη και παρά την αγνότητα των προθέσεών της, στέκεται αδύναμη και ανεδαφική μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα. Γίνεται έρμαιο της τύχης της, αδυνατεί ν'αντισταθεί στα γεγονότα που την παρασέρνουν, την καθοδηγούν, παίζουν μαζί της. Η ισπανική λογοκρισία και η καθολική εκκλησία, θεώρησαν την ταινία ύβρη κατά της θρησκείας και απαγόρεψαν τη "Βιριδιάνα", μετά την βράβευσή της στις Κάννες. 

Και δεν είχαν άδικο ως προς τις προθέσεις του Μπουνιουέλ, που υπογράφει την πιο "ασελγή" ταινία της καριέρας του, ταυτόχρονα όμως και την πιο όμορφη: με αξιομνημόνευτη ασπρόμαυρη φωτογραφία, που παραπέμπει σε πίνακες του Γκόγια, αλλά και στον "Μυστικό δείπνο" του Ντα Βίτσι με το δείπνο των ζητιάνων (μια σκηνή ανθολογίας του παγκόσμιου σινεμά - δες βίντεο)


Δεν υπάρχουν σχόλια: