Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ (White Heat, 1949)

Κορυφαία γκανγκστερική ταινία, από τις καλύτερες ταινίες του Γουόλς, ενός εκ των σπουδαιότερων αφηγητών κινηματογραφικών ιστοριών του Χόλιγουντ, που ανέδειξε τις υποκριτικές ικανότητες του Τζέιμς Κάγκεϊ, στο ρόλο ενός ψυχοπαθούς γκάνγκστερ και ληστή τρένων (του Κόνι Τζάρετ), που τα έχει όλα: παράνοια, επιληψία, μεγαλομανία, τάσεις αυτοκαταστροφής και οιδιπόδειο σύμπλεγμα (σκαρφαλώνει στα πόδια της μητέρας του όταν τον πιάνουν οι ημικρανίες). 

Σπρωγμένος στο έγκλημα από μια δαιμονική μητέρα, την οποία λατρεύει παθολογικά, προδομένος από τη γυναίκα του και το μόνο άνθρωπο που πίστευε για φίλο του, ο Τζάρετ αυτοκτονεί μέσα σ'ένα ντελιριακό κρεσέντο, που παραπέμπει στην Αποκάλυψη ("Είμαι ο κυρίαρχος του κόσμου μάνα" ουρλιάζει, καθώς μια έκρηξη γκαζιού τον τυλίγει στις φλόγες).
 

1 σχόλιο:

crispy είπε...

Την αγοράσαμε αφού είχαμε διαβάσει την ανάρτησή σου. Καταπληκτική ταινία! Απίστευτη! Πυκνό σενάριο -συμβαίνουν τόσα πολλά κι η ταινία είναι λιγότερη των 2 ωρών- συναρπαστική πλοκή κι ένας κεντρικός χαρακτήρας από τους λίγους που έχουμε συναντήσει στο σινεμά: εκκεντρικός , βίαιος , ημίτρελος μα πάνω απ'όλα μαμάκιας!